De Tekenpraktijk

werken met beeldkracht doet wonderen

Wat zijn mandala’s?

Mandala’s zijn cirkelvormige, geometrische voorstellingen die in vrijwel alle culturen over de hele wereld voorkomen. Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent heilige cirkel of magische kring, wiel of centrum. Mandala’s hebben altijd tot de verbeelding van mensen gesproken. Aboriginals, Indianen, Indiase mensen en Tibetanen maken mandala’s als onderdeel van hun rituelen maar ook als beeld van schoonheid en harmonie. Ze kunnen worden geschilderd maar ook van zand gemaakt worden. De roosvensters in kerken en kathedralen zijn ook mandala’s. De gebrandschilderende ramen representeren een eeuwige waarheid met Christus, Maria of een andere heiige in het midden. Er zijn ook heel veel mandala’s’ in de natuur te vinden. Bijvoorbeeld, wanneer je een vrucht doormidden snijd zoals een kiwi of een sinaasappel, jaarringen van bomen, zichtbaar gemaakte geluidsgolven of zonnestelsels. 

Waarom Mandala’s maken?

Het is heerlijk om in een cirkel te werken en kleur te geven aan je eigen creaties. Mandala’s zijn een hulpmiddel bij concentratie, om los te komen van je gedachten en in het hier en nu te zijn. Mensen zijn vaak druk of onrustig en tekenen en kleuren van mandala’s kan dan erg helpend zijn. Je zult het ervaren, werken binnen een ronde vorm is rustgevend. De ronde vorm is niet alleen symbolisch maar ook energetisch een afbakening van de buitenwereld met jouw binnenwereld en je eigen centrum daarbinnen. Mandala’s zijn prettig om naar te kijken, maar ze zelf maken kan nog meer voldoening geven. Mandala’s voorzien in een behoefte naar heel wording en bezinning. Daarbij kan je in een mandala's veel creativiteit kwijt want ze kunnen onbeperkt motieven en symbolen bevatten. 

Wat gaan we doen?

We gaan veel verschillende mandala’s maken. We beginnen eenvoudig en bouwen de mogelijkheden steeds meer uit. Met richtlijnen is het makkelijker dan gedacht. Je zult zien, er is heel veel mogelijk!

In de eerste les oefenen we al met het tekenen van een paar verschillende mandala’s. Vaak zitten hier al mandala’s tussen die je mooi kunt inkleuren.

De tweede les gaan we aandacht besteden aan kleuren en kleurtechnieken. Door middel van kleur breng je diepte in je mandala en krijgt het kwaliteit.

In de lessen daarna gaan we meer verschillende uitvoeringen van mandala’s maken. Tijdens de les kleur je nieuw gemaakte mandala’s al in.

Je zult niet alles af krijgen maar dat is juist fijn, zo kan je thuis ook nog aan je mandala werken. De les daarop gaan we elkaars werk bekijken. Zo leer en inspireer je ook elkaar!

Elke les beginnen we met korte oefeningen om je handen en je lichaam, ‘wakker’ te maken door bijvoorbeeld de handen los te schudden of een korte meditatie. We werken steeds op mooi mandala papier en met potlood.  

Sommige mandala’s, zowel de vormgeving als het kleuren, ontstaan heel makkelijk en spontaan. Het is meestal heel leuk en ontspannen om te doen maar soms gaat het moeizaam. Dat geeft niet. Het hoort erbij en is onderdeel van het proces. Ik wil iedereen aanmoedigen dan juist door te gaan. Het kan duidelijk maken wat er speelt. Het is fijn om daar licht op te laten schijnen.

Een mooi schrijven ter illustratie:  

Mijn mandala spreekt tegen mij:

"Ik ben je frustratie,

Je opwinding,

Je blijdschap

Je acceptatie

Ik zit vol met jouw fouten, ….. en

Ben ik niet mooi geworden?”